Hans Nobel

Hans Nobel

Hans Nobel blev født på Lolland 31.3. 1891 og døde på Kalundborg Syfgehus 23.3. 1983, en uge før sin 92 års fødselsdag. I halvdelen af sit liv boede han i Verup. Hans historie er fortalt mange gange, tre gange på skrift. De enkelte versioner stemmer ikke helt overens. Beretningen nedenfor bygger på det, han fortalte til Familie Journalen 1973. Da var han 82 år. Han var da alene, idet hans kone døde 1962.

Hans Nobel sidder i sit hus i Lunden i Verup mens han fortæller til Familiejournalen. I dag er huset revet ned og et større hus, står på grunden. Billedet er fra artiklen i Familie Journalen

Hans Nobel tilbage i Danmark første gang

Da første Verdenskrig brød ud, meldte Hans og kammeraten sig til den amerikanske hær. Kammeraten døde i Flanderen. Så tog Hans hjem til Danmark. I nogen tid arbejdede han ved Nakskov-Krognæs banen, men blev træt af det, og træt af Danmark. USA trak i gen.

Tilbage i USA

Nu blev Hans chauffør i Alabama. I Danmark var han blevet gift, og hans hustru tog med ham. Efter 3 år døde hans mor hjemme i Danmark, og han og konen rejste hjem til begravelsen. Og så blev de hjemme

Hans Nobel kommer til Panamakanalen

Hans Nobel gik hurtigt ud af skolen, og som 15-årig var han i Australien, hyret som skibsdreng på den fuldrigger, han sidder med en model af på fotografiet ovenover.

Da skibet lå ved Panamakanalen, som man stadig arbejde på, stak han og en kammerat af og arbejdede herefter på færdiggørelsen af Panamakanalen. Det var hårdt og farligt, så de rejste meget hurtigt til USA.

Hans Nobel i USA

   De fik høstarbejde i Kansas. En dag opdagede de to løbske heste på vej mod en 10 års pige, der sad og legede. Ved at kaste sig ind foran hestene lykkedes det kammeraten at redde pigen i sidste øjeblik ved at sparke hende til side. De blev herefter anklaget for børnemishandlere af fire mænd fra den nærliggene farm, og var ved at blive klynget op i det nærmeste træ. De trak revolverne for at skyde sig fri, men så kom en mand løbende over markerne, der havde set det hele ...

   I 20 år rejste de rundt i USA som landarbejdere og farmere

Millionær to gange

   På et tidspunkt erhvervede Kammeraten og han et stykke jord i Texas, som de aldrig fik noget ud af. Senere fandt man olie her, og Hans Nobel kunne være blevet millionær. På det 

tidspunkt var han imidlertid tilbage i Danmark, og inden man fandt frem til ham, havde den ene sagfører efter den anden taget sin bid af kagen, så til Hans Nobel var der kun håndører. 

   På et andet tidspunkt havde han fået et stykke med skov i nærheden af Vancouver af en mand, der var bange for at blive sindsyg af at bo i skoven alene. Det var hans bror blevet. Hans skulle så betale 10 dollars om året i skat. Efter et par år glemte han det, og skovstykket gled ham af hænde. Nu tjenes der store penge på at fælde træer her.

 

Vil gerne ud på nye eventyr

Ovenstående er et kort referat af, hvad han fortalte til Familiejournalen, da han var 82 år. Han siger til sidst i artiklen, at han gerne vil ud på nye eventyr


Fra anden side ved vi, at han som 17 årig udvandrede til USA fra København 11. marts 1909 med skibet Hellig Olav og ankom til Ellis Island 23. marts.

Tilbage i Danmark

 Anden gang han rejste til USA var dagen efter sit bryllup med Karen Sofie Frederiksen, Niløse. Det var i 1914.


Karen Sofie Frederiksen var født den 14.11 1893 i Niløse Holme.


Den 29.1 1915 fik de en søn. De rejste herefter tilbage til Danmark i 1923 for at vise deres lille søn frem. Karen Sofie var da gravid og nedkom med tvillinger. De skulle lige vokse sig lidt større inden rejsen tilbage til USA kunne komme på tale. Der kom så yderligere tvillinger,  og familien kom aldrig tilbage til Amerika. Dette var en stor sorg for den ældste søn, der jo kunne huske USA. Hans og Karen Sofie købte huset i Verup 1932, da huset i Orebo, som de ellers havde, blev for lille, nu da familien efterhånden var blevet meget stor. 

Hellig Olav ved Vestkajen i Køvbenhavns Frihavn

Siden er under opbygning

© Copyright 2016 Jørgen Mogensen