Murens fald
Også i Dianalund kommune skete der en omvæltning i 1989. Ved kommunalvalget, der fandt sted en uge efter Murens fald fik liste A 1339 stemmer, 300 stemmer og et mandat mere end ved valget i 1985. Det, og det, at de borgerlige partier var ueninige, gjorde at Arne Kristensen fra Socialdemokraterne kunne sætte sig i borgmesterstolen fra 1. januar 1990 og dermed bryde 24 års konservativt styre. Bag sig havde han tre partier: Socialdemokratiet, Centrumsdemokraterne og Kristeligt Folkeparti. Centrumsdemokraten Yvonne Herlev Andersen pegede på ham mod at SF ingen indflydelse skulle have. 4 år efter var De Konservative dog tilbage i borgmesterstolen.
Ved kommunalvalget i 1985 opstillede en gruppe, der kaldte sig Tværsocialisterne. Det var en samling af kommunister og socialister til venstre for SF, og som i dag er samlet i Enhedslisten. Lederen af Tværsocialisterne var kommunisten Karsten Mørk, der boede på Sømosevej. Han var faglig sekretær i SID Sorø og meget aktiv. Listen bestod af 12 navne, hvoraf nogle var kommunister, andre venstresocialister, Sap'er og uafhængige socialister. Gruppen fik 135 stemmer ved valget og ingen mandater. Ved valget i 1989 stillede de ikke op, og Karsten Mørk var da blevet socialdemokrat og underviste på Arbejderhøjskolen i Esbjerg.
En anden fra listen, Ingse Rassmussen, stillede i 2005 op for Borgerlisten, der havde sit udspring i den gamle Stenlille kommune. De andre på listen har ikke siden været aktive i politik.
I vort område har der altid været få kommunister. Før 2. Verdenskrig var her ingen. Efter krigen kom to sønner af saddelmageren i Niløse hjem fra København på en længere ferie. De var blevet kommunister, og fik derfor bank af karlene i Niløse. I Ruds Vedby var der i 60'erne en pædagog, der var det og i 80'erne var en enkelt lærer på Holbergskolen medlem af partiet.
I anledning af 30 året for Murens fald i 2019 holdt Justus Walter et fyraftensmøde for Lokalarkivet i Borgerhuset. Billedet ovenfor viser den billedkollage DUR lavede som reklame for arrangementet.
Berlinmurens fald den 9. november 1989 blev symbolet på den kolde krigs ophør og indledningen på en ny æra i verdenshistorien. Muren havde i 28 år ikke bare adskilt østberlinerne fra vestberlinerne, men også stået som et uskønt monument over det delte Tyskland og det delte Europa.
Berlinmuren blev kaldt for en ”antifascistisk beskyttelsesmur”, men i virkeligheden blev den opført for at holde den østtyske befolkning indespærret i det kommunistiske DDR, så de ikke kunne flygte til vesten.
I anledning af 30-året for murens fald i november 2019 bliver der afholdt en lang række arrangementer i den tyske hovedstad.
Fra Faktalink
Blekingebanden bliver afsløret. Blekingebanden der var en dansk terroristgruppe på den yderste venstrefløj, har ikke tilknytning til vort område, men nogle af medlemmerne havde dog gået på Stenhus kostskole.
Spies køber Tjæreborg. Mange i Dianalund har rejst med disse to rejsebureauer
USSR forlader Afganistan
Massakre på Den Himmelske Freds Plads i Peking. Mange fra vor egn har rejst i Kina og set steddet, hvor massakren fandt sted.
Den rumænske diktator Nicolae Ceaucescu henrettes efter en omdiskuteret retssag. Såvel retssagen som henrettelsen vistes på Dansk TV.
Arne Bredegaard underviser 4. c sammen med Jørgen Mogensen, der står foran tavlen. Arne Bredegaard var en af dem, der besøgte Kina og Den himmelske freds Plads kort efter massakren. Det og sin tur til Kina fortalte han om dels for klasser på Holbergskolen, dels i Ældresagens regi.
Med Den kolde Krigs ophør i 1989, begyndte Vesten at hjælpe Rusland og Østeuropa. En af dem, der hjalp med til at bringe landbruget på fode i Uraine og i Rusland var Justus Walter fra Holbergsvej, der var i de to lande i årene1989-92
© Copyright 2016 Jørgen Mogensen