Absalon og Dianalund

Absalon og Dianalundområdet

Hvideslægten

Absalon tilhørte den såkalde Hvideslægt, en famile, der ejede storgodser overalt på Sjælland. Absalon ejede selv Sorø kirke og kloster. Hans bror, Esbern, ejede Tersløsegård og Stenmagle. En anden del af familien, de såkaldte Vagnssønner ejede Ruds Vedby kirke og muligvis Vedbygård.


Esbern Snare og hans onde kone

Esberns Snare boede selv på Sæbygård eller i Kalundborg. På et tidspunkt arvede hans datter og svigersøn, Cecilie og Andres Gråsøn, Tersløsegård. En dag, han havde besøgt sin datter og svigersøn, var han på vej hjem til Sæbygård. Pludselig faldt hans hest og brækkede benet. Han slog den så for panden, og hesteliget begravede han i en nærliggende banke. Siden den gang har denne banke altid heddet Snarebanken. Den ligger vest for Ruds Vedby. Samme Esbern Snare levede 1127-1204 og blev altså 77 år. Han døde ved at hans kone skubbede ham ned ad trappen fra 1. sal på Sæbygård. Det gjorde hun, fordi hun var blevet gravid med sin elsker. Denne elsker var Danmarks konge, Valdemar Sejr, og hun syntes det var bedre hendes søn blev prins fremfor kun høvdingesøn.


Munkene fik ikke Stenmagle

Esbern Snare havde testamenteret Stenmagle til Sorø kloster. Men da munkene efter hans død kom for at tage godset her i besiddelse, blev de håndfast og korporligt afvist af mænd i tjeneste hos Anders Gråsøn, altså Esberns egen svigersøn. Anders Gråsøn mente nemlig, han skulle have godset. Det fik han så. Da han døde, testamenterede han så igen godset til Sorø kloster, og denne gang fik de det. Hvor meget af ovenstående der er korrekt og hvor meget, der er gode historier, vides dog ikke.


Også Niløse

Hvormeget af Niløse sogn, Hviderne har ejet, vides ikke, men i 1299 fraskriver Danmarks drost, Peter Hoseøl (hvorfor han så ellers har fået det tilnavn, det betyder "strømpeøl") sig en hovedgård i Karsholte og i Kongsted. Og en af Hvideslægten, Niels Peter Grubbe, gav i 1398 3/4 hovedgård i Kongsted til klosteret i Sorø.


Vore kirker

Foruden at have boet og ejet herregårdene på vor egn, er det også under Esbern Snare og Absalon, at vore kirker er blevet bygget. Sandsynligvis har kirkerne tilhørt herremændene.

Absalon

Absalon var biskop over Roskilde og Lunds stifter og levede fra 1128 til 1201. Han var født i Fjenneslev ved Sorø og hans bror var Esbern Snare, der byggede Kalundborg. Selv byggede Absalon Københavns slot og klosteret i Sorø. Absalon var med til blodgildet i Roskilde, grundlagde København, kæmpede mod venderne og for cølibatet. Han var sin fostbroder, Valdemar den Stores, nærmeste rådgiver. Det var også ham, der satte Saxo i gang med at skrive sin Danmarkskrønike

Absalon på Højbro Plads i København

Skellebjerg kirke

Tersløse kirke. Kampestenene er fra Absalons tid

© Copyright 2016 Jørgen Mogensen