Middelalder

Middelalderen i Dianalundområdet

Dianalundområdet i Middelalderen var anderledes end nu.

Alle folk boede i byer og landsbyer. Ingen boede udenfor. Mellem byer og landsbyer var der altså tomt og øde. Kun den del af jorden, der lå op til landsbyen blev dyrket. Udenfor lå overdrevet, et skov- og kratland med enge og græssletter. Her gik svin og kreaturer, passet af en hyrde, og ellers kun vilde dyr.

 

Et sådant overdrevsareal aner vi endnu, hvis vi tænker os Enemærket, vejen Overdrevet, Skellebjerg Vænge, Knoldebjerg, Vaase skov og Tersløse Bøgeskov som et sammenhængende område

 

Landsbyer

Folk boede i Rerslev, Ruds Vedby, Skellebjerg, Tersløse, Niløse og Stenlille. I løbet af middelalderen blev følgende byer grundlagt: Atterup, Brandstrup og Karsholte i Tersløse sogn. I Niløse blev Kongsted og Verup grundlagt, I Skellebjerg Herrestrup, Tåderup og muligvis Sobjerg. I Ruds Vedby sogn blev der ikke grundlagt nogle byer i middelalderen.

Statue af Dronning Margrethe

Middelalderen i Historiekanonen

 

Af historiekanonens 29 punkter henhører 2 til Middelalderen:

Absalon

Kalmarunionen

 

Det er i Middelalderen der bygges kirker og Danmark inddeles i stifter og nogenlunde faste len samt - siger mange - herreder.

 

Det er i Middelalderen, korstogene foregår og her vi kæmper mod venderne (foruden svenskere, nordmænd og tyskere efterhånden som de trænger ud til Østersøen).

 

Og det er i Middelalderen, at Margrethe 1. samler hele Norden

Sværd fra Middelalderen fundet ved Skellingsted bro sammen med et bidsel.

© Copyright 2016 Jørgen Mogensen