11. september 2001

11. september 2001

Ved grundlovsfesten i Dianalund 5.6. 2017 talte Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, om terrorisme, og om hvad man kunne gøre for at modvirke den. Foto: Jørgen Mogensen

Vi oplever terrorismen når vi er på ferie. Her patrullerer 4 franske soldater på strandpromenaden i Nice, året efter at en terrorist kørte en lastbil ind i menneskemængden her. Bemærk også wierne til højre. De skal forhindre biler i at køre ind på promenaden.Foto: Jørgen Mogensen

Da Flemming Rose skulle tale på Sorø Akademi, var politiet massivt og særdeles synligt til stede. Flemming Rose var kulturredaktør på Jyllandsposten, da denne avis bragte Muhammed-tegningerne. Lige siden har han måttet leve med politibeskyttelse.

Foto: Sorø Avis

Da Naser Kharder skulle tale i Dianalund i 2019, var politiet også massivt til stede

Er det kærlighed

De mange muslimske flygtninge,der er kommet til Danmark har også resulteret i kærlighed. I 2011 giftede en 17 årig pige på et opholdssted på Fyn sig med en 21 årig muslim. Samtidig konverterede hun til islam. Moren, der bor i Dianalund, fik det at vide på en sms en halv time efter at vielsen havde fundet sted. Det berettede ugebladet "Ude og Hjemme" såvel som TV2Øst. Spørgsmålet er om en pige på et opholdssted, der kun er 17 år, er i stand til at træffe en sådan beslutning. Det kan der være delte meninger om.

Terrorisme i andre årtier

I vor tid er terrorister som regel mennesker fra mellemøsten, eller med tilknytning hertil. Men vi kender andre terrorister, Blekingegadebanden, der var aktive i 1980'erne, Rote Arme Fraktion i Tyskland i 70'erne og 80'erne og

Anders Behring Breivik i Norge i 2011. 

11. september 2001

Den 11. september 2001 (ofte blot omtalt som 9/11, nine-eleven) fandt en række koordinerede angreb sted mod USA. En gruppe med tilknytning til terrornetværket al-Qaeda fløj kaprede fly ind i World Trade Center i New York og det amerikanske forsvarsministerium Pentagon i Washington. Angrebene, der hurtigt blev betegnet som terroraktioner, kostede næsten 3.000 mennesker – primært civile – livet og udløste et markant skifte i amerikansk sikkerheds- og udenrigspolitik. I Danmark kom angrebene også til at sætte store aftryk på den politiske dagsorden. Blandt andet var angrebene baggrund for, at regeringen aktivt tilsluttede sig krigene i Afghanistan og Irak, og desuden blev der vedtaget en række af nye antiterrorlove.

Hvad der optog Dianalund og Ruds Vedby i 2001

Borgere i Dianalund var i 2001 optaget af byens 100 års fødselsdag. Der var fest hele året, som kulminerede med en stor samlet fest i Holberghallen sidst på året.,Der blev udgivet bogen "På sporet af Dianalund", der blev lavet en video på basis af gamle film, og troldstenene blev flyttet tilbage til deres oprindelige plads.

I Ruds Vedby åbnede Sejrs Dyner på Parallelvej og foreningen Ruds Vedby Historie startede.

Videoen  i anledning af  100 års fødselsdagen

Ambulancer opgraderes til terroofrer

For et par år siden kunne TV2Øst meddele at 

"Falcks ambulancer bliver nu opgraderet, så redderne har det rigtige udstyr, når de skal hjælpe ofre for hændelser, som medfører voldsom blødning.

Det nye udstyr skal ifølge Martin Betzer, kvalitets- og udviklingschef i Falck Ambulance Danmark, bruges ved alvorlige begivenheder som eksplosioner og skyderier i situationer, hvor der er mange mennesker til stede. Og dermed altså mange potentielle ofre".


Billedet ovenfor viser situationen da Torben Holm afløste Viktor Zohnesen som leder af Falck i Ruds Vedby 1970


Flygtninge i Dianalund

De krige, der fulgte i kølvandet på 11. september 2001 medførte en flygtningestrøm. På Holbergskolen i Dianalund var en modtagerklasse med afghanske børn. Den dag USA indledte krigen i Afghanistan, var børnene ikke i stand til at modtage undervisning. De så fjernsyn hele dagen, hvor de kunne se USA bombe deres fædreland.

Danske soldater i Afganistand og Irak

Danmark tilsluttede sig krigene i Irak og Afghanistan og sendte soldater hertil. Også mænd fra vores område har været soldater i disse lande

© Copyright 2016 Jørgen Mogensen