Demokratiet er drevet for vidt, nu må vi tilbage til de gode gamle tider - Højres svar på nederlaget i 1864
Tilbage læren fra 1864
Nederlaget i 1864 viste med al tydelighed at mellemstanden og demokrattiet havde spillet fallit, mente Højre. Nu måtte de, der i århundrede havde styret landet - nemlig adlen - igen komme til magten. Det medførte den reviderede grundlov af 1866, og det betød mere disciplin i skolen såvel som på arbejdsmarkedet: børn og tyende skulle lystre, og de der var givet magten, skulle udøve fast, men kærlig patriarkalsk ledelse.
Højre oprettede De danske forsvarsbroderskaber. Medlemmerne skulle lære at håndtere våben og lære at lystre officerer og andre, der havde magt. Formålet var at danskerne bedre skulle kunne forsvare fædrelandet og lokalsamfundet. Den første forening i landet blev stiftet i 1850 for veteraner fra 1. slesvigske krig, efter 1864 optoges også veteraner herfra. I Sorø stiftedes foreningen i 1870 eller 1878. Jens Jensen fra Karsholte var medlem heraf og i perioder formand.
At der skulle være disciplin i samfundet ser vi i bogen "Morten Vævers Saga", hvor forfatteren, Morten Væver, gang på gang giver udtryk herfor. Da han var fattiggårdsbestyrer på Tersløse fattiggård i 1880'erne, og således var den, der bestemte, blev den drevet godt, de fattige havde det fint, men da han fratrådte, sejlede det hele: hestene blev ikke passet, de fattige blev fordrukne, osv.
Forsiden af Morten Vævers Saga
|