At skabe Samfundsborgere og at skabe og udbygge den internationale solidaritet - Socialdemokraternes lære af 1864

Tilbage til Læren af 1864

   Hvis man kan få folket til at blive ansvarsbevidste samfundsborgere og hvis den internationale solidaritet og fællesskabsfølelse kan udbygges, så vil krige blive umulige, dette var den lære, socialdemokraterne drog af nederlaget i 1864.

Socialdemokraterne kom meget sent til vor egn. I 1891 dannedes i Verup en arbejderforening, hvis formål det var at hjælpe hinanden i tilfælde af sygdom og arbejdsløshed. I 1893 ville den afholde en fastelavsfest i forsamlingshuset, hvilket den indremissionske formand naturligvis afslog. Storlockouten i 1899 mærkedes også i Niløse. Et motortærskeværk kunne således ikke repareres. 1904 fik foreningen sin egen fane, men den opløstes i 1912. Til gengæld oprettedes en afdeling af Dansk arbejdsmandsforbund i 1917. Senere samme år kom også Landarbejderforbundet til.

 Fanen fra Niløseafdelingen af Landarbejderforbundet

I Ruds Vedby stiftedes Socialdemokratiet i 1904, mens det først blev etableret i Niløse og Tersløse i 1917. Lige siden har det været den stabiliserende faktor i lokalpolitikken. De andre partier er kommet og gået, men socialdemokraterne har altid været der. Og ikke kun i valg til kommunalbestyrelser også til menighedsråd, skolebestyrelser, brugsen o lign.