Verdenshistorien i Dianalund

Maglemosekulturen                                Tilbage til Oldtid

Omkring 7500 f. Kr. blev klimaet varmere, og skoven indvandrede. Der kom flere og andre dyr til, bl.a. den europæiske bison. Brommekulturen forsvandt dermed og Maglemosekulturen opstod. Den sluttede 6000 f. Kr.

Storebælt var dengang en flod og Sjælland landfast med Tyskland og Skåne. Sejrøbugten og store dele af Kattegat var fast land.

Maglemosetiden findes mange steder på vor egn, bl.a. Verupbopladsen helt ude ved Åmoseå nord for Verupgård. Den blev udgravet i 1943. Der havde ligget i alt 5 huse. Man fandt 3 ting af særlig interesse:

  1. Et hængesmykke i rav med  snorehul. Det er 1,2 cm tykt og måler 6,4x5,1 cm
  2. En økse af elsdyrstak, som er unik, da der kun er fundet to eksemplar i hele landet.
  3. En økse af kronhjortetak med et skafthul hvori der sad splinter af et fyrretræsskaft.                          

Af de mange andre fund kan nævnes den ornamenterede hjortetakøkse 500 meter øst for Skellingstedbro helt ude ved Åmoseå, og det dråbeformede hængesmykke umiddelbart vest for samme bro.

Størst interesse samler der sig imidlertid om hytterne i Ulkestrup Lyng lige nord for Åmoseå. Fundene her er enestående.

Omkring år 6000 f. Kr. var den indvandrign af skovtræer, der havde stået på længe, så intens, at græs og småvækster blev skygget væk. Det betød at de store køddyr (elg, bisson etc.) forsvandt og dermed grundlaget for Maglemosekulturen. Nu var scenen sat for den næste kultur: Kongemosekulturen.

Litteratur:

  • Jørgen Mogensen: langs landevej 255 bind 8 side 26ff
  • Terkel Mathiassen: Nordvestsjælland gennem 10.000 år side 14ff
  • Jørgen Jensen: Danmarks Oldtid bind 1 side 85ff
Bissonko med kalv, Foto:JM