Verdenshistorien i

Dianalund     Tilbage til Oldtid

Tutankhamon var ægyptisk farao og levede 1333 - 1323 f.v.t., Solvognen stammer fra ca. 1400 f.v.t. Begge optrådte altså, mens vi havde Ældre Bronzealder. Også i Dianalund og omegn har vi minder fra Bronzealderen:

Stenene på billedet overfor står på Sølvagervej, og ved Koloniens Museum ligger den såkaldte skålsten, begge anlæg er fra Bronzealderen. Skålstenen kan dog være ældre, og stamme fra overgangen mellem jæger- og bondestenalder. Blodstenen, der er omtalt under Yngre Stenalder, er muligvis også fra Bronzealderen.

Kongsted blev der i 1950 fundet et større depot fra Ældre Bronzealder. Det indeholdt 20 bælteplader og bukler, en celtøkse, et hovedsegl, 5 ødelagte save, 4 ubestemmelige brudstykker, en bronzeklinge og to fragmenter. Alt i alt et stort depotfund. I 1919 blev der ved Skellingsted bro fundet et bronzesværd, i 1948 nord for Rævebjerg endnu et bronzesværd. Alt i alt er der fundet omkring 50 ting fra Bronzealderen omkring Kongsted.

             

På Chr. Petersens mark i Niløse blev der i 1873 fundet en massiv guldring med en diameter på 7 cm og en højde på 2 cm. Den vejede 91,2 g og befinder sig i dag på Nationalmuseet, hvor den kan beses. En kopi kan købes samme sted for 2590 kr.

   Guldarmring fra Niløse (foto: nationalmuseet) og Rollestenen på Ørnebjerg (foto: Jørgen Mogensen)

På Ørnebjerg i Buerup ligger omkring 10 stencirkler samt en rillesten, der kaldes rollestenen. De er fra  Bronzealderen, men hvad de  har været brugt til, vides ikke, måske et observatorium?

I 1867 fandtes i mosen syd for Fuglebakken to edsringe af guld. Nær Hjorthøjgård fandtes i begyndelsen af  1900-tallet 2 edsringe og to oprullet guldtråde. I alt vejede fundet 164 g.

Bosted:

Folk boede vest for Ruds Vedby og ved Kongsted i Bronzealderen. Muligvis boede de også i Tersløse. Der er dog ikke fundet en eneste af Ældre Bronzealders karakteristiske storgrave i vort område.

Egtvedpigen døede 1370 f. Kr. Det år blev egen til hendes kiste i alt fald fældet. Hun er altså jævngammel med Tutankhamons mor, og kunne have mødt hende, hvis hun havde været i Egypten

Troldestenene ved Sølvagervej. Alle er enige om at de stammer fra Bronzealderen. Ingen ved imidlertid, hvad de har været brugt til. De fleste gætter på, at de er rester af et observatorium.

Troldstenene siges at vende sig, hver gang de lugter friskbagt brød i Tersløse

Troldstenene har haft en dramatisk historie i 1900-tallet: væltet ned i et hul: totalt begravet, flyttet til Ruds Vedby og flytte ttilbage i 2001.

Læs om denm i Jørgen Mogensen: Langs landevej 255 bind 3 (2009-udgaven) side 61ff

foto: JM

Til venstre: depotet fra Konsted, fundet 1950. For neden tegninger af ting fundet ved Kongsted og i Niløse. Billederne stamemr fra Brøndsted: Danmarks Oldtid og Therkel Mathiassen: Nordvestsjælland i 10.000 år

Billedet forestiller 6 af de i alt 50 edsringe, der er fundet i Danmark. 4 af dem er fundet ved Ruds Vedby. 8 % af samtlige edsringe er altså fundet ved denne by. Vi ved ikke, hvad de har været brugt til

Litteratur:

Jørgen Mogensen: langs landevej 255 bind 3(2009 udgaven) side 61ff

Jørgen Mogensen: langs Landevej 255 bind 8 side 40ff

Jørgen Mogensen: Langs landevej 255 bind 11 side 82ff