Lesmeden i Tåderup

Karoline Graves har i sin bog om Almueliv i gamle dage fortalt, at der i Tåderup boede en lesmed, der var så dygtig, at bønderkarle på hele Sjælland forlangte at få en "Tåderupper" at høste med før de lod sig fæste. I Trap Danmark fra 1858 står der "I sognet boer en Leesmed, hvis Varer finde stor afsætning". I bind 6 i serien "Langs landevej 255" kan forfatteren, Jørgen Mogensen, fortælle om en bonde der lånte mange penge af den stenrige lesmed.

Lesmeden hed Jens Hansen. Han fødtes i 1816 i Gyrstinge. I 1842 flyttede han til Tåderup og forpagtede en gård og en smedje her. Han blev gift i 1842 i Skellebjerg kirke med Ane Kristine Hansdatter (17 år). Hendes forældre var Hans Olsen og Karen Mikkelsdatter. De bode i Tåderup, så det er nok derfor, han bosatte sig her.

I Folketællingen fra 1850 kan det ses, at der i husholdningen, foruden Jens Hansen og Ane, var to smedesvende, 2 børn, Anes far på aftægt, 3 karle og to piger. De to smedesvende var Jens' brødre.

Lesmedens smedje fotograferet i 1997, da den fungerede som svinesti. I dag er den nedrevet.

Jens døde i 1878, 63 år gammel, Ane døde i 1904, 79 år gammel. De er begge begravet på Skellebjerg kirkegård. I alt fik de 6 børn, 2 drenge og 4 piger. Sønnen Hans Jensen bosatte sig i Sobjerg, og hans efterkommere bor stadig på egnen.

Mange år efter Jens Hansens død kom der ønsker om leer fra ham. Endog fra Jylland.

Jens Hansen havde så travlt med at lave leer, at han ikke kunne servicere bønderne med almindeligt smedearbejde, derfor var der i Tåderup en overgang to smede. Den anden hed Christiansen og havde været med i krigen i 1864. Han døde i 1893. Hans søn, Lars P. Christiansen, førte virksomheden videre.

se mere om smedene i Jørgen Mogensen: Langs Landevej 255 bind 6 side 14ff.

tilbage til Samfundsforholdene i 1864