Verdenshistorien i

Dianalund Tilbage til Oldtid

Kejser Augustus

På den tid, hvor Jesus gik rundt i Palæstina blev en storfyrste begravet i Stenlille. Med i graven fik han drikkeglas og andre effekter til bordets glæder. Derimod ikke våben. Det var ret almindeligt på Sjælland, at fyrster ikke fik våben med sig i graven, men kun drikkeglas, karafler o lign. Dette i modsætning til fyrster i Jylland, der blev begravet i fuld krigsmæssig udrustning.

Ved den gamle sognefogedgård i Verup blev der op mod år 1900 fundet en del gamle urner, der menes at stamme fra jernalderen, og i 1945 fandt arbejdsmand Jacob Ravndal under tørveskær på Lilleø en kølle lavet af Taks. Af jorden, der sad på den, kunne man pollenstadfæste den til Romersk Jernalder. Troels Smidt gætter på, at det er en hyrdekæp, brugt til at kaste efter fårene, for at drive dem der hen, hvor de nu skal.

Byer: Fra Jernalderen stammer vore ældste byer: de byer, der ender på -løse: Tersløse, Niløse, Stenlille (opr. Stenløse). De er nok før danernes invasion omk. år 300 e.v.t. De byer, der ender på -lev (f.eks. Reerslev) er danernes byer. Alle byer, der ender på -løse, blev centralbyer i sognene, fik kirke, lokal administration, skole og håndværkere. Jorden var bedre end i andre byer, og bønderne derfor generelt mere velhavende.

I Jernalderen boede folk på vor egen i Reerslev, Niløse, Tersløse og Stenlille og nok ikke andre steder.

 

Kejser Augustus, der egentlig hed Octavian, levede fra 63f.Kr til 14 e. Kr. Det var ham, der iflg. NT ville skrive alverden i mandtal, dengang da Jesus blev født. Han levede altså på grænsen mellem Før romersk Jernalder og Romersk Jernalder i Danmark
I Jernalderen holdt man høns. Foto : Jørgen Mogensen

Litteratur:

  • Jørgen Mogensen. langs landevej 255 bind 3 side 65f
  • Jørgen Mogensen: langs landevej 255 bind 8 side 40ff
  • Jørgen Mogensen: langs landevej 255 bind 11 side 18ff