Niels Kjeldsen

Tilbage til Opgaver og Myter

Fra Gyldendals: Den store Danske:

"Niels Kjeldsen, 1840-1864, dansk dragon. Under den dansk-tyske krig i 1864 udstod han ene mand en fægtning med flere preussiske husarer den 28/2 ved Højenhede syd for Vejle, indtil en kugle gjorde ende på hans liv. Et illustreret flyveblad gjorde straks begivenheden kendt, og flere danske malere har siden skildret situationen.

Historien om de nærmere omstændigheder blev i 1881 trykt i bladet Vort Forsvar, svarende til de mundtlige overleveringer. I henhold hertil skulle Kjeldsen ene mand have standset op, gjort front mod preussiske husarer og taget kampen op med sabel, indtil han blev skudt bagfra. Forfatteren Karl Larsen krydsforhørte mange år senere Kjeldsens dragonkammerater, civile øjenvidner samt deltagende preussiske husarer og udgav en ny fremstilling, Dragon Niels Kjeldsen og hans Drabsmand (1902). Ifølge denne flygtede den danske dragonpatrulje hovedkulds fra de preussiske husarer, dragonerne indhentedes enkeltvis og blev taget til fange; kun Kjeldsen forsvarede sig med sabel under fortsat flugt og dræbtes af et skud, følgelig bagfra, af husarofficer von Lüttichau. Larsens bog afstedkom straks en stor polemik landet over om, hvorvidt Kjeldsen standsede op. Diskussionen om historiens to versioner er ikke endelig afgjort."

Billedet:

I 1901 udstillede maleren Frants Henningsen et maleri kaldet "En helt fra '64". Det var lavet på bestilling af bestyrelsen for Det nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot, og her ser man, hvordan Niels Kjeldsen, efter at han allerede har dræbt en fjende, der ligger udstrakt på vejen foran ham, roligt gør sig klar til at møde endnu en, der stormer frem mod ham med hævet sabel, og som netop har skilt sig ud fra en større flok, der rådvildt har gjort holdt i sikker afstand fra den tapre dansker. Men adskilt fra de andre, inde på marken bag grøften og de store vejtræer, rider en mand med hævet pistol sig ind på ham, uset og bagfra.

Billedet er forkert for:

Vejret var ikke frostfrit den 28. februar 1864. Landevejen svinger ikke på kampstedet, og vejtræerne var ikke så tykke, eftersom de først var blevet plantet 1847. De danske dragoner bar ikke stramtsiddende korte kapper med bandoler og sabel udenpå og de preussiske husarer kæmpede ikke uden kappe i det kolde vintervejr. Endelig var Niels Kjeldsen ikke så stor, ikke lyshåret, ikke blåøjet og bar ikke fuldskæg.

 

Billedet skulle i stedet have set sådan ud: